понеділок, 30 січня 2017 р.

Вони славу здобували Україні біля Крут

Вони славу здобували Україні біля Крут
99 років тому біля залізничної станції Крути відбувся бій, який забрав життя студентів та учнів, що захищали підступи до Києва від ворожої більшовицької навали.  Трагічна загибель героїчної молоді під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну, за вільний вибір майбутнього.
Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».
 Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 
  У зв’язку  з відзначанням у 2017 році 29 січня Дня пам’яті Героїв Крут, з метою посилення ролі національно-патріотичного виховання учнів, в нашому закладі відбулися такі заходи: інформаційні хвилинки «Герої Крут» (1 – 4 кл.), тематичні години спілкування «Пам'ять про минуле» (5 – 6 кл.), усний журнал «Крути – наша слава, наша історія»  (7 – мі  кл.), філософський стіл «Безсмертна слава лицарів Крут» (10-ті кл.), бесіда  «Герої Крут – ніхто не забутий» (8-мі кл.), круглий стіл «Вони славу здобували Україні біля Крут» (9 - ті кл.), усний журнал «Волі народної дзвін”» (День пам’яті героїв, що полягли під Крутами) (11 кл.), конкурс стінгазет «На Аскольдовій могилі – український цвіт» (9 -11 кл.), виставка-реквієм «Згадаймо юність, що горіла в Крутах»  (шкільна бібліотека).
 Суть та ідеологія політики Росії за століття принципово не змінилися, чим і зумовлена вражаюча схожість її дій на початку ХХ століття і нині. Ця подія дає нам урок – прагнення до свободи треба захищати незалежно від історичного часу.




Немає коментарів:

Дописати коментар